Gott Nytt År Toscanavänner

Gott nytt år alla Toscanavänner och alla ni som visat intresse för våra kurser/boende på Podere I Moricci.
Ännu ett år har gått och för varje år går tiden fortare, ett ålderdomstecken. Som barn varade dagarna till julafton en evighet, idag kom vi på varandra med att fundera kring planeringen av nästa jul. Vi lyckades komma till vad vi skulle ha på bordet, traditionellt skandinaviskt bord eller italienskt där havet ofta är ett signum -men rödkål och köttbullarna då? det kommer aldrig att gå utan köttbullar.... Någonstans där tog planeringen inför nästa jul slut. Vi skrattade då vi kom på oss och mycket av vårt arbete är just planering, men någon måtta får det vara.

Här nere i Toscana har vi haft en ovanligt regnig och kylig december. Temperaturen har varit någon grad högre, ibland lägre, än vi har i våra gamla hemtrakter i Skåne.

Regnet glädjer oss dock mycket, då vi haft en vår, sommar och höst som har varit ett av de torraste år i Toscana sen mannaminne. Detta resulterade i en halvering av vin och olivskörd, visst fantastisk kvalitet på produkterna, men omöjligt att ta igen ekonomiskt.
Brunnarna fylls av regnet och när jag ser ut genom de immiga fönsterrutorna övertygar det mig att vi kommer hålla torkan stången länge under den torra sommarsäsongen.
Det är skönt att ha fina minnen av säsongen på gården, de underbara morgnarna när man slår upp porten och möts av de vackraste landskap som gör allt för en för att få livskraft. De ljuva kvällarna med skratten och glädjen nere vid pergolan, himmlen med solnedgången, horisonten med de glittrande ljusen av små orter på kullar och i dalgångar.

Fastän vi nu varit igång i nio år med kurser så sätter vi oss inte ner och låter tiden ha sin gilla gång. Vi ser med glädje och energi på att åter möta er alla. Vår nyhet i år är att vi den 21 till 28 april kommer att ha en Akvarellkurs strax norr om Alicante i spanska Costa Blanca. Vi har länge tänkt att förlänga säsongen.
April i Toscana kan vara underbar, men husets tjocka stenväggar är fortfarande fyllda med kyla, i Spanien har husen i april redan blivit “beboeliga”.

Säsongen börjar på I Moricci den 26 maj då Erik Lundgren leder sin Akvarellkurs.
2 juni är det dags för årets Fotokurs i år med Viktoria Esko som vi hälsar varmt välkommen som kursledare. Efter fotokursen, den 9 juni är det Matlagning och italienska på programmet. Eva Eklund är er handledare i köket och för italienskundervisningen står Laura Polidori. Möjlighet finns att bara läsa italienska och bli serverad eller bara ägna sig åt kulinariska äventyr i köket.
16 juni är det tid för Dikta i Toscana med Niklas Törnlund, Från Poesi till Prosa, den 23 juni startar vårterminens sista kurs där vi hälsar Monica Fagerholm varmt välkommen till I Moricci för en veckas Skrivarkurs med Monica Fagerholm.

Höstterminen startar den 25 augusti traditionsenligt med Erik Lundgrens Akvarellkurs. Efter Eriks kurs har vi den 1 september Yoga med massage Annika Broberg, Ann-Charlotte Salminen som står för massagen
Mindfulness med matlagning den 8 september Christina Stenberg är er kursledare och Eva Eklund leder er rätt i det kulinariska. 15 september hälsar vi Jan Sigurd åter välkommen ner till Toscana för att leda en veckas Skrivarkurs med Jan Sigurd.
22 september välkomnar vi Carl Gustavsson som lärare för Oljemålningskursen.Traditionsenligt blir det en Mat och Kulturvecka i år som avslutar säsongen. Datum för denna härliga vecka i maten, osten och vinets tecken är 29 september

Är ni inte intresserad av en vecka med kurs och de toskanska kullarna så kan Casa del Sale i Marina di Pietrasanta vara ett alternativ. Där finns havet och mycket goda kommunikationer med omvärlden om det så är tåg, buss eller bil. En bra utgångspunkt för er som vill se mer av Toscana, men även Ligurien exempelvis Cinque Terre.

Att vårda sina gäster är en självklarhet, såväl på plats som i framtiden. För er som varit hos oss tidigare ger vi en rabatt på 10% gällande samtliga kurser med ordinarie pris.

Återigen tackar vi alla våra ledare och samarbetspartners för ännu ett år med kunskap, inspiration och glädje, vad vore vi utan er.

Vi tackar er alla gäster för ännu ett år med kunskap, inspiration och glädje… för vad vore vi utan er.

Vi önskar er alla ett inspirerande och spännande år 2018 och hälsar er, nya som gamla välkomna till kullarna och lantgården I Moricci ,Casa del Sale på den toscanska kusten och från och med i år även spanska Casa Miranda.